Caravan versus obytný automobil

Nejdříve trochu vysvětlování. Rozdíl mezi caravanem a obytným vozem je v tom, že caravan se připíná za osobní auto pomocí tažného zařízení a tvoří tak dlouhou soupravu. Při jízdě soupravy všichni pasažéři sedí v tažném automobilu, v připojeném caravanu je přeprava osob zakázána. Na rozdíl od caravanu je obytný automobil jeden celek. Auto i obytná část tvoří jedna velká skříň. Jen předek obytného auta připomíná automobil díky. Většina s evropských obytných automobilů je stavěna na podvozku některé z dodávek. Je jen několik málo výrobců, kteří vyrábějí obytné automobily bez využití karoserie z dodávky.
opuštěný karavan
Se soupravou i s obytným vozem se jezdí poměrně pohodlně. Alespoň směrem v před. Couvání je u soupravy poněkud složitější. Pokud tedy není váš automobil vybaven parkovacím asistentem pro couvání s přívěsem, který problémy při couvání v podstatě eliminuje.
Moderní obytný vůz je vybaven alespoň parkovací kamerou. Jediný rozdíl mezi řízením velkého obytného automobilu a osobního auta je jen v rozměru obou typů vozů. Takže si stačí zvyknout na větší rozměry (nejlépe při nějaké zkušební jízdě) a můžete vyrazit na dovolenou.
vůz s karavanem
Při plánování trasy musíte dávat pozor na průjezdná místa s menší světlou výškou. To je jedna z nevýhod obytného vozu. Je dost vysoký, takže pozor na nízké průjezdy. Také můžete mít problém v některých tunelech. Nejezděte v nich až ke kraji a hlavně před vjezdem do snížených profilů si čtěte údaj o jejich výšce.
Největší rozdíl mezi oběma turistickými prostředky je v okamžiku kdy se utáboříte v kempu. Přívěs jednoduše odpojíte. Se samotným autem pak můžete podnikat výlety.
mobilní dům a maják
Pokud máte obytné auto, kdekoli chcete jet, musíte jet i s obytným vozem. Tedy vše sbalit a teprve pak můžete vyrazit. Je možné, že než se vrátíte, vaše místečko v kempu už bude obsazené. Z toho vyplývá, že obytný vůz je vhodnější pro cestování putovního typu. Tedy hezky z místa na místo a nikde se dlouho nezdržovat. Caravan je zase fajn na způsob dovolené, kdy dorazíte na jedno místo a z něj pak podnikáte hvězdicovitě výpady po okolí. Inu každý chce něco jiného. V každém případě jde ale o dobrodružnější cestování, než je jízda po hotelích.